Den ursprungliga nakenheten

Att du känner dig ensam betyder att du är skapad för gemenskap. Annars skulle du inte lägga märke till att du var ensam. Du längtar efter att få förenas med någon, och den längtan kommer från Gud. Du är helt enkelt ”designad” för det.

Den här meningen ger oss en viktig nyckel till människan som Gud tänkt. Du är inte designad för att skämmas när du är naken. Skam finns inte med i Guds design. Skammen avslöjar att något inte stämmer, att det borde vara på ett annat sätt.

Man skulle kunna säga att din skam är ”avigsidan” av designen. Genom att se på skammen och tänka motsatsen, kan du ana rätsidan. Vad är skam egentligen? Du skäms normalt inte när du står ensam i duschen. Men råkar någon komma in där sliter du åt dig en handduk. Varför?

Skam säger något om ditt behov av att bli sedd och accepterad. Din kropp visar inte helt och hållet vem du är. Ser man bara den och inget mer känner du dig som ett objekt. Men du vill inte bli betraktad som ett djur i en flock, utan som en person, någon man ser i ansiktet. Därför visar du dig inte naken för vem som helst.

Instinktivt vet vi att nånting gått snett i vårt sätt att se på kroppen: man kan se på den som något som går att utnyttja. En sak.

Det fanns ingen skam ”i början”, för vi är designade för att se på varandra på ett annat sätt. MKvinnan behövde inte känna sig hotad av mannens blick, rädd att han skulle utnyttja henne. Och mannen behövde inte vara rädd att kvinnan skulle skratta ut honom. De möttes som personer, såg djupet hos varandra via kroppen. Så förstod de att de var kallade att älska precis som Gud älskar: genom att ge sig till varandra. I en sån relation finns ingen skam.

Din allra djupaste längtan är att bli sedd i djupet av ditt jag. Den första som ser på dig så är Jesus själv. ”Jag såg dig under fikonträdet”, sa han till Natanel, en av de första lärjungarna. Och så säger han till dig i dag. Både du och jag sitter också under ett ”fikonträd”. Vi gömmer oss bakom fikonlöv, precis som Adam och Eva i lustgården. Vi skäms. Men Jesus ser på dig med så mycket kärlek, vad du än har gjort.

Det är Jesu blick på dig som börjar reparera ditt hårda hjärta, laga dina segel. Men också andra människors blick. De som inte vill utnyttja dig, utan ser på dig med en ren blick. Så vill han att du ska se på andra. Han vill skapa i dig ett rent hjärta. Återställa din ursprungliga design.