Hur det var tänkt från början

Kärlek verkar så svårt, det finns så mycket sjuka relationer. Skilsmässor, gräl, våld, svek, tvång, skam, smitta, sexindustri, pedofiler, tvångsgifte, hedersmord… Var det så här det skulle vara?!

Frågan är nu vad Jesus säger om det här. Han gav sin syn på saken för 2000 år sen, så kanske tänker du att det är överspelat. Men om han verkligen är Gud, då gäller det han säger för alla och för alla tider. Också för dig. Här och nu.

Hur tänkte Gud från början när han skapade världen? Vad var hans plan? Jesus kommer in på det när han pratar med några fariseer som undrar om skilsmässa är tillåtet. Vi hamnar direkt i vårt ämne: relationsproblemen! Jesus svarar med ord från skapelseberättelsen. Det handlar om Guds plan från själva starten.

”Har ni inte läst att Skaparen från början gjorde dem till man och kvinna? Därför skall en man lämna sin far och sin mor för att leva med sin hustru, och de två skall bli ett. Vad Gud har fogat samman får människan inte skilja åt.”

Men varför tillät Mose skilsmässa? frågar fariseerna.

”Därför att era hjärtan är hårda tillät Mose det, men från början var det inte så.”

Detta är vad Jesus säger om vår tuffa verklighet: Från början var det inte så! Skilsmässa, maktkamp, övergrepp, gräl, svek och konflikter mellan man och kvinna fanns inte med i Guds plan för oss. Något har gått snett. Våra hjärtan har blivit hårda, säger Jesus. Han menar att något i vårt sätt att tänka och se på oss själva och på kroppen inte är som det ska. Vi förstår inte oss själva. Vi gör saker som vi egentligen inte vill. Och vi har drifter som är svåra att hantera. Problemet är att vi tror att det här är det normala. Att det måste vara såhär. Som att könskamp och sexism är oundvikligt.

Ditt liv kan liknas vid en segelbåt med trasiga segel. Bredvid dig kämpar alla andra båtar med revor i seglen. Vi paddlar oss fram och har ingen aning om att vi skulle kunna segla fram med vinden. Jesus förklarar att det inte var tänkt så. Han vill få oss att upptäcka hur fantastisk Guds plan är. Våra segel skulle vara hela och fånga vinden. Och han kommer för att laga dem så att vi – du! – ska segla fram i full fart.

Låt oss gå tillbaka till vårt djupaste ursprung, för att upptäcka vem vi är och hur vårt liv kan bli om vi hissar seglen.