Tjej eller kille
– spelar roll?

Gudomlig skillnad?

Man och kvinna är skapade till Guds avbild (1 Mos 1:26-27). Maskulint och feminint har sina rötter i Gud, i Treenighetens liv som handlar om kärlek, att ge och att ta, att ömsesidigt berika varandra – vilket bär frukt i en tredje Person!

Kallelsen att älska är inpräglad i mannens och kvinnans kroppar, som båda speglar Guds mysterium.

Vad säger mannens kropp? Den uttrycker styrka. Mannen har större muskelmassa än kvinnan. Hans ben och muskler är byggda för att kunna stöta, bända, bryta, lyfta… kort sagt för att kunna övervinna naturens krafter. På grund av synden kan mannen missbruka sin styrka. Istället för att använda den till att tjäna, dvs att övervinna sig själv för en kvinnas skull, övervinner eller besegrar han kvinnan för sin egen skull.

Mannen är kallad att älska kvinnan så som Gud älskar: helt och fullt, troget och livgivande.”Gud som är Far, lade ner en avglans av sin skapande makt och styrka i mannen. Vi borde sjunga lovsånger till Skaparen för denna avglans av honom själv i oss, inte bara i vår själ, utan också i vår kropp”, skriver påven Johannes Paulus II.

Vad säger kvinnans kropp? Kvinnans kropp är rörligare och mjukare än mannens, har bättre förmåga till koordination och är mer begåvad för estetisk rörelse. Den uttrycker skönhet, ett hemlighetsfullt mysterium. Adam blir helt till sig när han ser henne. Varje man som på allvar älskar en kvinna upplever vördnad inför hennes skönhet. Hon är det vackraste som Gud någonsin skapat på jorden. Män blir inte besatta av svanar, vattenfall eller regnbågar. Nej, det är kvinnor deras blick mest av allt dras till!

Men med kvinnans skönhet kommer också en viss makt. Hon kan också missbruka den.Tjejer kan manipulera och förföra, utnyttja män för sina egna syften.

Det finns ett annat sätt som tjejer kan missbruka sin kropp på, och det är att hata den. Världen säger till alla tjejer: Du är för tjock eller för smal, du uppfyller inte normen. Så börjar ni tjejer tro att ni är fula och måste se ut som fotomodeller för att få kärlek. Men det idealet är en bluff.. Bilderna är retuscherade, och tittar du nära på en fotomodell i verkligheten ser du att hon ser sjukligt smal ut.

Lyssna till sanningen istället! Din kropp är ett tempel för Guds härlighet. Den vittnar om gudomliga mysterier. Du behöver inte svälta dig själv, lägga ner timmar på att sminka dig och hela tiden oroligt söka få bekräftelse från killar. (”Är jag sexig, är jag attraktiv?”) Lyssna till vad Gud säger till dig. Så blir du fri och kan gå din egen väg, blir inte längre någon som kan manipuleras. Det kommer killarna att märka direkt, och så blir de nyfikna på dig som person!

Kvinnan strålar av en särskild skönhet som kommer inifrån. Vad gör Gud med sin skönhet? Hur uppenbarar han sin härlighet? I det Gamla testamentet ser vi hur Gud bor i Templet. Han visade sig inte för vem som helst, när som helst, utan uppenbarade sin härlighet bara för dem som förtjänade att se den. Det var bara EN ENDA som fick komma in i det heligaste rummet. Du som är tjej, avslöja bara din kropps djupaste skönhet för den som är värd att se hela ditt vackra mysterium: Den man som vill ge sig till dig och ta emot hela dig – för alltid.