En verklig möjlighet

Ett rent hjärta, det vi kallar kyskhet, är att vara sann mot sig själv och sann mot andra. Det är att se på den man attraheras av som ”en som är som jag”, med samma behov av respekt och hänsyn. Och att förstå att sex betyder att ge sig själv till en annan. Så otroligt mycket mer än en ego-kick för stunden. Kyskhet är därför aldrig ett nej, utan ett ja, ett ja till kärlekens lagar som du bär inom dig.

Men ett rent hjärta är inget du uppnår på en dag, tyvärr. För att gå från ett liv till ett annat kan det hända att du måste föra ett krig mot dina gamla vanor som den värsta avgiftningskur. Du får intrycket att din sexualitet kastas ut i ett vakuum. Vill du bli fri från porr kan du få outhärdliga abstinensbesvär. Ångest, ångest. Om du sitter fast i en sjuk relation kan det kännas värre än att dö att bryta den, för du är så känslomässigt beroende. Kom då ihåg att det första steget är det absolut jobbigaste. ”Lögnaren” kommer att viska i ditt öra: ”Ge upp! Det är ingen idé att ens försöka.” Men Kristus kallar dig att gå mot friheten. Han dömer dig aldrig, och vill ge dig kraftens Ande.

Tror du på det?

Om man är skadad i en bilolycka behöver man blodtransfusion för att överleva. Vi behöver alla en sån blodtransfusion från Kristus. Ditt ”nya hjärta” behöver styrkas med hans kropp och blod och vattnas av Anden. Det behöver hela tiden renas av Guds förlåtelse. Du är aldrig för smutsig och nersölad för att ta emot hans barmhärtighet. Gå ofta till bikt och ta emot Guds kärlek och helande kraft.

Ensam klarar du det inte. Du behöver samhörighet, vänner som delar samma tro och värden, vuxna som lyssnar och förstår utan att döma dig. Sök en gemenskap där du kan vara dig själv. Vad du behöver kan vara en skön, äkta, varm och ärlig kram. Du behöver samarbete, skapande, upptäcka världen, intellektuella utmaningar… Välj allt som ger dig näring på djupet. När du får den tillfredsställelsen bleknar frestelserna i jämförelse.

Glöm aldrig att du är en del av Kristi kropp. Din kropp är den Helige Andes Tempel. Lev av den tron och du ska se hur saker och ting steg för steg kan förändras.”Sakta bryts kedjor som hållit mig fast, sakta börjar jag tydligare höra ekot i mitt hjärta som leder mig till en renare kärlek”, berättar Fredrik som tog sig ur porrträsket. Det tar tid, du kan falla, men aldrig så djupt att Gud inte vill plocka upp dig igen. Du får en ny chans varenda dag! Lyft huvudet, res dig och gå vidare.

Du behöver fatta att dina kroppsimpulser inte är dåliga. Det är normalt och friskt att din kropp reagerar på en attraktiv person. Frågan är inte om du har reaktioner utan vad du gör med dem. Modern fysiologi har visat att hjärnan är det viktigaste sexorganet. Bilder och intryck du stoppar i dig, tankar, fantasier och värderingar påverkar drifterna. Det är hur du tänker om andra och vad du väljer att göra som är det avgörande. ”Anpassa dig inte efter den här världen, utan låt dig förvandlas genom förnyelsen av dina tankar.”

Du kan läsa Peters berättelse på sidan XX där du kan se hur stor betydelse det kan få att börja tänka annorlunda om sex. Han gick från begär till kyskhet. Och om han klarar det, så klarar du.

Kyskhet betyder att ha koll på sina kroppsreaktioner så att man tar hänsyn till andra. Vem är det som påverkar dig så starkt? Ta reda på det. Ställ frågor. Gör något tillsammans. Det är betydligt mer utvecklande än att bara ragga upp nån. Att hooka i ett mörkt rum efter ett par öl är ganska lätt. Att mötas i dagsljus kräver betydligt mer karaktär och purpose in life.

Bara den som är kysk kan älska på riktigt! Istället för att erövra en tjej för din egen skull, ska du övervinna ditt begäret för tjejens skull. Och istället för att erövra en kille för att få ett värde, ska du erövra ditt värde så att du har något att ge till killen.

Kristus vill att du ska mogna och skilja ogräset från vetet i ditt eget hjärta: de impulser som fyller goda behov och de impulser som ger dålig eftersmak. Du kan bli kung över dina drifter, se på dem och säga: ”Hej, men tyvärr, jag tänker inte lyda er i dag!” Om du övar dig på det kommer du att upptäcka att din längtan efter kärlek är starkare än begärens sug. Du blir mer och mer dig själv. Det ger en frid som många inte ens kan ana.

Att gå mot din längtan istället för att ge efter för begär, är frihetens väg. Helgonen var medvetna om alla orena begär som fanns i dem. Men de gav aldrig upp för det, utan överlämnade sig om och om igen till Guds barmhärtighet, utan en massa bortförklaringar. Förträng inte dina begär, men låt Gud omvandla dem genom ge dem till honom. Förresten, ge inte bara dina begär till Gud, utan hela dig själv! Ge, ge ge! Sök på alla sätt hur du kan ge kärlek runt omkring dig. Så blir du mer och mer dig själv.

Hela världen säger att det här är omöjligt – förutom att det också är idiotiskt. Det gäller ju att ta för sig, njuta maximalt med minsta möjliga besvär! Även kristna kan tycka att kraven är överdrivna. ”Gud älskar mig som jag är, med mina sexuella begär, varför ska jag anstränga mig?” Men Kristus har inte låtit sig spikas fast på ett kors för att vi ska säga att vi är okej som vi är. ”Töm inte korset på dess kraft!” säger Paulus. Korset är inte en fin dekoration på en kyrkvägg, och tron får inte bli tom, utan makt att förvandla våra liv.

”Vilken människa talar vi om?” frågar Johannes Paulus II. ”Om människan som är slav under begären eller människan som är friköpt av Kristus? Det handlar om ingenting mindre än frälsningens verklighet. Kristus har gett oss full möjlighet att förverkliga vår frihet. Han har befriat oss från begärens tyranni. Kristi bud är helt anpassade till människans möjligheter när hon tagit emot den helige Ande. Om vi fortfarande syndar beror det på att vi väljer att inte öppna oss för nåden. Och när vi faller kan vi alltid ta emot förlåtelse och börja på nytt.”

Din segelbåt ser kanske ganska bedrövlig ut. Men skrovet är okej, och rodret börjar bli säkert. Kristus är där för att hissa spinnacken. Han blåser i seglen, ser på dig och säger: ”Se, det är mycket gott!”

Herre Jesus,
Jag anförtror dig min sexualitet.
Kom och ena i mig det som synden splittrat, hela det som förvrängts, så att jag får uppleva frihet och leva sexualiteten  som du önskar, enligt din ursprungliga plan, till din avbild.


Ge mig inre urskillning och hjälp mig att skilja mellan sexualitetens stora rikedom, så som Du skapade den, och begärets lögner. Jag ger dig tillåtelse att döda mina begär. Ta dem! Korsfäst dem så att jag får uppleva en uppståndelse av min sexuella längtan. Ge mig ett rent hjärta. Amen.