Tjej eller kille
– spelar roll?

Varför skillnad?

Spelar det egentligen någon roll om man är tjej eller kille? Är vi inte precis lika förutom att vi har olika kroppar? Det är vad vi ofta får höra. Man säger att könet enbart är en inlärd roll.

Men vad är i så fall vår kropp för något? Den blir ingenting annat än ett slags fodral som vi promenerar omkring i.

Men nej, du har inte en kropp, utan du är din kropp. Varje känsla och dina tankar påverkar din kropp: muskelspänning, hjärtslag, hormonproduktion mm. Och din kropp påverkar också dig. När kroppen inte mår bra, mår inte heller DU bra. Att du har en tjejs kropp eller en killes kropp är därför inte likgiltigt. Den hör till din identitet.

Om vi är vår kropp och inte bara har den, är det självklart att män och kvinnor inte bara är olika fysiskt utan också psykiskt och andligt. Livet igenom kan vi utforska och förundras över hur olika vi är, lära oss av varandra och ta till oss varandras egenskaper.

När kvinnan älskar mannen och är trygg i hans kärlek får hon mer och mer del av hans maskulina gåvor. Hon blir stark. Och mannen får något av kvinnan när han älskar henne. Han blir mjuk och mer ömsint. Båda fullkomnas.

Men varför finns det överhuvudtaget en skillnad? Gud hade kunnat göra människan könlös och löst fortplantningen på annat sätt. Mannen är man och inte kvinna. Kvinnan är kvinna och inte man. Du ÄR inte allt själv och KAN inte allt själv! Bara Gud är allsmäktig. Mannen behöver kvinnan och kvinnan behöver mannen. Man måste vara två för att det ska bli ett barn!

Var ödmjuk och acceptera den gränsen för din allmakt: skillnaden mellan man och kvinna.

Skillnaden finns också där för att vi ska njuta och förundras. I föreningen mellan man och kvinna upplever båda en ofattbar rikedom, de bländas av skönheten och mysteriet hos personen av motsatt kön.

Det är inte bara i äktenskapet som män och kvinnor kan berikas av skillnaderna mellan könen. Vi får göra det alltid, från det vi är barn. Mamma är inte samma som pappa, pappa inte samma som mamma. En bror är inte samma som en syster eller en syster som en bror.

Sång och röster, dans och rörelser, sätt att klä sig, att agera, leda, lyssna, tala, så mycket i verkligheten vittnar om en polaritet mellan maskulint och feminint. Den rika spänningen i denna polaritet har ett namn: EROS, som betyder ”dragningen till det sanna, det goda och det sköna”!