Gudomliggörelse

Kroppens uppståndelsen är mer än att laga det som gick sönder. Vi ska inte tillbaka till paradiset i Edens lustgård utan vidare in i evigheten. Treenighetens liv kommer då att genomtränga hela ditt väsen, ande, själ och kropp, på ett sätt som hittills varit otänkbart. Du blir helt och fullt ”som Gud”.

Kommer du ihåg? Det var precis vad ormen lovade: ”Ni ska bli som gudar.” Men han förvrängde allt, fick oss att tvivla så att vi tog ut gåvan i förtid, för att bli gudar på egen hand. Utan Gud.

I Himmelriket kommer du att kunna ge dig så fullödigt till Gud att du blir helt förenad med honom, som bruden med sin brudgum. Detta är bröllopsfesten Jesus talar om, där vi får dricka ett nytt vin, ljuvligare än allt vi smakat. I början av sin jordiska karriär förvandlade Jesus vatten till vin på ett bröllop i Kana. Det var ett tecken för att avslöja hans plan. Föreningen med Gud är din kropps mål och fullbordan, en outsäglig lycka som aldrig tar slut. Bröllopsfesten som är universums slutmål.

Föreningen mellan man och kvinna på jorden är ett tecken som pekar mot den himmelska bröllopsfesten. Det är som en vägskylt som pekar mot målet. Vägskyltar behövs så länge man är på väg, som på E4 mot Stockholm. Mitt i Kungsträdgården, vore det löjligt att klamra sig fast vid en skylt istället för att sätta sig ner vid en servering och dricka något. I himmelriket behövs ingen vägskylt, och därför behövs inte det jordiska äktenskapet. Längtan att känna och bli känd kommer att fyllas totalt när vi får se Gud ansikte mot ansikte.

När vi glömmer det målet kan jordiska nöjen, som sex, pengar, framgång, bli en sorts avgud. Vi försöker få ut livets mening av något som inte kan ge det. Många tror att äktenskapet är livets mening och ska ge fullkomlig lycka. Tror man det har man orealistiska förväntningar och blir ganska snabbt besviken. Livets mening är inte att hitta ”den rätte”. Tror man det lägger man en börda på sin livskamrat som är omöjlig att leva upp till. Det kan kännas kvävande.

Det finns en ensamhet kvar i oss som ingen annan människa kan fylla och som du behöver öppna för Gud. Jaga inte oroligt efter din kvinnan eller mannen i ditt liv. Sök Guds vilja med ditt liv, hans äventyr för dig. Sen kan du se vem som håller jämna steg med dig. Meningen med äktenskapet är att hjälpa varandra att förverkliga sin kallelse. Som Damien sa: ”Elisabeth är Guds viktigaste redskap för att göra mig helig.”

De heligas gemenskap

Vi längtar efter gemenskap, inte bara med en människa, utan med många. En familj kan inte överleva ensam, utan behöver ett sammanhang, en släkt, en kultur, ett samhälle. Det finns en dröm i oss om universell enhet, fred och rättvisa. Man kan kämpa för det på olika sätt, politiskt och socialt, eller söka det genom gruppupplevelser som idrottsevenemang, festivaler med mera. Droger är ett missriktat försök att uppnå enhet med allt och alla.

Lika litet som vi kan skapa ett perfekt äktenskap kan vi uppnå fullkomlig världsfred eller ens vara vän med alla. Hela mänsklighetens enhet förverkligas först i Guds rike. Symbolen för det är Jerusalem, som betyder ”Fridens stad”.

View to Jerusalem old city. Israel

Att förenas helt med Gud betyder samtidigt att förenas med alla som blivit ett med Honom. Himmelriket är en värld av outsinliga relationer, en ofattbar rikedom. Minus orättfärdighet, förtryck, utanförskap eller diskriminering som plågar oss på jorden. Gå tillbaka till ett ögonblick i ditt liv när du upplevde en stark gemenskap med andra, i familjen, med kompisar eller i ett team. Eller tänk dig stämningen på en fotbollsarena där svenskarna sätter det avgörande målet i VM-finalen. Förstora känslans intensitet en miljard gånger och du får en miljondels glimt av vad som väntar…

”Och jag såg en ny himmel och en ny jord. För den första himlen och den första jorden var borta, och havet fanns inte mer. Och jag såg den heliga staden, det nya Jerusalem, komma ner ur himlen, från Gud, redo som en brud som är smyckad för sin man.”