Hur det blev

Om nu Guds plan för man och kvinna var så helig och välsignad, varför ser det ut som det gör? När man hör ordet sex är det inte direkt den heliga Treenigheten man tänker på. Vad beror det på? Blev inte designen ett stort fiasko?

Jesus har redan satt fingret på den ömma punkten: vårt hårda hjärta. Som en skicklig kirurg tar han nu fram skalpellen och frilägger det. Inte för att operera bort det så att vi dör, utan för att göra en transplantation. ”Jag skall ta bort stenhjärtat ur kroppen på dig och ge dig ett hjärta av kött.” Innan vi ser på den operationen, som nästa kapitel handlar om, behöver vi först låta kirurgen ställa en diagnos. Så här säger Jesus i Bergspredikan: ”Den som ser på en kvinna med åtrå (begär) har redan i sitt hjärta brutit hennes äktenskap.”

Kom ihåg att ”hjärta” i bibeln inte betyder känslor eller drifter, utan säter för tanke, förstånd och vilja. Det är inte känslor och drifter som pirrar i kroppen som är problemet, enligt Jesus, utan vad du väljer att göra med drifterna och hur du väljer att tänka om den person som väcker din lust.

Äktenskapsbrott betyder otrohet och svek. Men vad betyder det att bryta äktenskapet i sitt hjärta, bara med en blick?? Nyckelordet är åtrå, eller begär, vilket inte är samma sak som sexuell attraktion. Attraktion är något naturligt och gott, men bara om jag ser hela personen. Det är en känsla som gör att jag vill respektera, visa omsorg, vara ärlig, kort sagt älska den här underbara personen. Ser jag bara vissa kroppsdelar som gör mig upphetsad handlar det om ”begär”, nämligen att vilja utnyttja. Jesus låter dig förstå att du kan bruka dina goda drifter på två sätt: egoistiskt eller kärleksfullt.

Jesus talar om mannens begär, men det handlar lika mycket om kvinnans. Det är kanske mer uppenbart att killar kan utnyttja tjejer, men tjejer har också begär. Kommer du ihåg hur det var på festen? Killar använde tjejer för sin egen tillfredsställelse, men tjejerna ”använde” också killarna för att få ett värde. De kan klamra sig fast vid en kille för att få status, en identitet. Självklart har tjejer fysiska begär och killar känslomässiga, men det finns ändå en viss sanning i att ”män använder kärlek för att få sex, och kvinnor använder sex för att få kärlek”. Båda kan använda varandra för att få ut något. Begär kan för den delen också vara homosexuella, vilket varken är bättre eller sämre än heterosexuella. Allt som gör kroppen till en grej att utnyttja degraderar människan till en ”sak”.

Det finns andra begär än sex. Begär efter makt, pengar, mat, prylar, framgång, beundran kan förföra oss, men tillfredställer inte i längden. För du blir aldrig lycklig genom att roffa åt dig och utnyttja.

Men varifrån kommer då detta begär som gör sex till något som kan såra, kränka och isolera? Beror det på en felkonstruktion i människan? Nej! Det beror på att konstruktionen var så suverän! För vem mer än Gud har en sån otrolig makt att han kan skapa levande varelser med en fri vilja? Robotar kan inte älska. Och Gud gjorde oss inte till robotar.  Men den fria viljan betyder också att vi har förmåga att sätta oss upp mot Gud. Det är tyvärr vad vi gjort.