Stå emot trycket!

Många unga känner en press att ha sex fast de inte vill. Grupptrycket är starkt! Vi gör nästan vad som helst  för att få känna gemenskap med andra. Därför kör många över både sin kropp och sin själ, bara för att vara som alla andra. Ett exempel är att det blivit vanligt att man har analsex, trots att ibland ingen har lust till det. Men ”det känns som om det förväntas att man ska ha det”  (se studiewww.corren.se/nyheter/linkoping/unga-borjar-allt-tidigare-med-sex). Men vem är det som förväntar vad? Vilkas förväntningar vill du leva upp till? Andras eller dina egna?

Ju mer du respekterar dig själv, ju mer kommer andra att respektera dig!

Här kan du läsa berättelser både om att falla för grupptrycket och att stå emot. Röster som kan ge dig styrka att våga lita på dig själv. Du får gärna komma med din egen berättelse här (som kan vara under pseudonym), allt för att hjälpa andra att bli fria och gå sin egen väg. Kort sagt för att kunna älska sig själv. För utan det kan du heller inte älska någon annan.

Så här skriver Prästen Daniel Ange, från boken Ton corps fait pour l’amour:

Jag beundrar dessa unga som vågar stå emot det sociala trycket som angriper oss på vårt mest intima område, i vår hemliga trädgård. De vittnar om livet, helt enkelt genom kraften att stå emot alla provokationer. Har mod att ro mot strömmen. Sexualiteten är alltför dyrbar i deras ögon för att den skulle fuskas bort så billigt.

Jag har mött många okända hjältar i gymnasieskolorna och på universiteten. För det krävs inre styrka att våga säga i vår hyper-erotiserade värld: “Nej, jag tänker inte ligga med dig. Jag tycker för mycket om dig för det”. Kärleken är ingen konsumtionsvara.

Ungdomstiden är den tid då man gör starka erfarenheter. Gör då denna erfarenhet, som är häftigare än de flesta, nämligen självbehärskningen. Eller med andra ord: friheten. Du har kapaciteten. Du är större än vad du tror. Många vet det. Och de skäms inte för det. Deras lycka har något strålande över sig. Den bländar. Och det är ingen konstgjord glädje.

Jag tror att kyskheten är en av de starkaste provokationerna i dag, i vår värld som är helt instängd i sin ego-trip. Den är som att få andas frisk luft i ett unket rum där man håller på att kvävas. För oss som ständigt bombarderas med reklamens smyg-pornografiska budskap innebär det ett hjältemod att förbli kysk. Men det modet är det enda svar vår översexualiserade värld behöver. Vi behöver ännu mer tillgivenhet och ömhet, ju mer tristessen breder ut sig. Ännu mer kraft, ju mer slappheten tar över. Vi behöver Guds Ande. Vi behöver veta vem vi är. Ja, vi måste få vara dem vi är.

Öppna dig för det hoppet. Öppna dig för den framtiden.