Vad är kyskhet?

Ordet kyskhet låter mossigt. Man tänker på munkar och nunnor och de som sagt nej till sex.

Men kyskhet ett galet stort JA! Som en sprinter som satsat allt på att vinna – och gör det, Zlatan som sätter målet mitt i krysset eller en musiker med full kontroll över elgitarren som improviserar så att publiken står upp jublar.

Hur mycket träning och självkontroll ligger inte bakom det?

Att ha koll på sina sexualdrifter är lite samma sak. Det är bland annat men inte bara det som kyskheten handlar om. Ett lyckligt sexliv är inget för slöfockar som inte är beredda att skjuta upp belöningen och satsa på lång sikt.

Ordet självbehärskning låter hämmat, som att man skulle hindra allt det roliga när det gäller sex. Ska vi inte leva spontant?! Men det är den som bara låter sig drivas av sina drifter som vilket djur som helst som får det tråkigt. Varje sexrelation blir likadan som den förra – allt kretsar i så fall bara kring dig själv.

När du bara ger efter för din drift – pang på – får du aldrig vad du innerst inne längtar efter, nämligen gemenskap. Du tillfredsställer ett behov, och utnyttjar någon annans kropp. Era kroppar kommer hur nära som helst, men ni möts inte i alla fall. Det är just därför du känner dig tom efteråt.

”Jag tror på köttets lusta och själens obotliga ensamhet”, skrev författaren Hjalmar Söderberg. Så sant, så sant.

Kyskheten är vägen ut ur detta ekorrhjul, en väg mot din längtan efter kärlek.

Kyskhet är att spela på hela din persons instrument, alla strängar och alla oktaver. Drifterna är bara en sträng på ett mycket större instrument som är hela din person. Hela din förmåga till kärlek måste engageras. Det handlar om att kunna lyssna och att se, att vänta och längta, vara trogen, hålla löften, tala sanning, bry sig om, trösta, ta hand om, förlåta, bära, hjälpa. Om du inte har övat upp alla de här förmågorna först blir det inte vackert när du slår på drifternas enda sträng. Som en symfoniorkester där alla instrument är stumma utom trumman.

Kyskhet är att finna ett hem hos din älskade, en syskonsjäl där du får vila ut. Två liv som möts och flätas samman. Så otroligt mycket mer än en ego-kick för stunden. Kyskhet är därför aldrig ett nej, utan ett ja, ett ja till kärlekens lagar som du bär inom dig.