Franck dog i aids

Min vän Franck dog nyligen. Han var 22 år gammal. Det sista han skrev till mig var: “Kärleken kommer att bli mitt liv, och mitt liv bli kärlek.” Han visste vad som väntade på honom. Men han visste också att det var på grund av en förvrängd kärlek som han tvingades lämna livet.

Jag skulle vilja ropa ut hans sista ord från alla tak och på alla platser där kärleken perverteras. “Sluta upp att förstöra kärleken!” Franck talade i allas namn som är tvungna att prostituera sig för att överleva, men också alla som exploateras av vår över-sexualiserade kultur. Bara någon som redan drabbats av aids kan tala som han gjorde: ”När jag fick veta att jag hade hiv var det som att få en bomb i huvudet. Men den krisen blev precis det som ledde mig in i en ny fas i livet. Jag upptäckte Gud. Det blev en inbjudan att växa, att leva, att få uppleva riktig kärlek. Ja, att verkligen älska.”

Vem du än är, vilka idiotiska dumheter du än gjort, kan du inte leva utan att få vila ut hos någon. Varför kan du inte låta ditt hjärta få vila ut hos Gud? Du känner dig kanske redan utsliten av alla karikatyrer av kärlek du upplevt. Men tappa inte hoppet om en kärlek som motsvarar din dröm. Det finns någon som är värd din kärlek, din fantastiska förmåga att ge dig själv. Ditt hjärta är inte tomt, utan överfullt av en kärlek du aldrig fått ge ut.

Jag befann mig en gång i en kyrka i Paris. Efter mässan kom några prostituerade fram till mig. De hade kommit till kyrkan av ren nyfikenhet, förvånade att se den full av ungdomar. Nu var de berörda av vad jag sagt. Det hela slutade med att de lämnade sitt slaveri. Många kvinnor som tidigare sålde sina kroppar har idag gett dem till Herren för alltid. Ingen är för långt borta, för smutsig, för sårad för Gud.

Gud vill bli den första kärlek som du alltid drömt om. Så kan varje annan kärlek nå sitt fulla djup och finna sin rätta plats. Kärleken till Gud gör dig inte främmande för mänsklig kärlek. Tvärtom, den humaniserar den!

Fader Daniel Ange

Daniel Ange är präst och har arbetat med ungdomar i flera decennier. Han var en av de första i katolska kyrkan som började organisera reträtter för unga om kärlek och sexualitet.

Han har bl.a. skrivit boken Franck Ou Le Sida Vaincu Par L’espérance, om hur Franck ”besegrade” aids genom sitt kristna hopp.