Guds avbild fördunklas

Gud hade blåst sin egen livsande i människan. Nu är det som att människan töms på Anden, hjärtat punkteras, förtorkar, blir hårt. Sclerocardia. Tillvaron blir helt förvirrad, allt säckar ihop. När människan bryter med Gud kollapsar hela hennes grundval. Hon förlorar sitt högsta privilegium: närheten till Gud. Det gör henne totalt barskrapad. Och där står vi nu allihop!! Du och jag.

Tänk dig att någon river sönder seglen på sin båt, bara på skoj för att testa. Vilken chock! Upplevelsen på sjön blir något helt annat. Så är det nu.

”Herren Gud ropade på Adam: ’Var är du?’ Han svarade: ’Jag hörde dig komma i trädgården och blev rädd, eftersom jag är naken.’ ”

Människan skäms för sin kropp. Vår blick har blivit skum och vår kropp har blivit ”stum”, visar inte längre Guds avbild. Därför blir Gud främmande och skrämmande. Utan närhet till Gud får människan smaka en tomhet hon aldrig kunnat ana. Det är här begäret kommer in. Människan drivs att fylla sin inre tomhet med surrogat: makt, pengar, mat, sex… på bekostnad av andra, en ständig tävlan och konkurrens. Man och kvinna försöker gripa och ta varandra istället för att ge sig till varandra. Så förstärks känslan av isolering. De börjar misstänka varandra.

Relationen mellan man och kvinna rubbas i grunden: ”Din man ska du åtrå, och han ska råda över dig”, säger Gud till kvinnan. Det är inget straff, utan en diagnos på något sjukt. Mannens begär gör att han dominerar och utnyttjar kvinnan. Kvinnans åtrå gör att hon trånar efter hans blick, gör sig själv till ett snyggt objekt för att han ska ge henne ett värde. Hon har tappat självförtroendet och söker det i en man. Hur många tjejer kan inte känna igen sig i det?

Kvar blir olika karikatyrer av manlighet och kvinnlighet: killar som tyranniska machos och tjejer som sexbomber, mannen som aktiv och kvinnan som passiv, alltid i underläge… Att kämpa för kvinnors lika värde är viktigt. Men ibland leder det till att kvinnor börjar apa efter samma manliga karikatyr. Tjejer ska minsann också ha rätt till porr! De börjar jaga efter makt, framgång och karriär som om det var livets enda mening. Men det är att falla i mannens fälla, i mannens begär.

Många tror att könskamp är oundviklig och att livet går ut på att tillfredsställa begär. Man är så van vid de trasiga seglen att man tror att det är det normala. Men att bara tillfredsställa begär leder i längden till en otrolig tomhet. Det kan göra att man blir bitter och börja hata män eller se ner på kvinnor. En del förtvivlar totalt och hoppar av båten. Varför tar så många unga sina liv?!!

I själva verket har vi glömt till vems avbild vi är skapade, glömt att vi skulle segla och inte bara driva hit och dit på sjön, som skeppsbrutna. Jesus kom för att väcka minnet till liv. I Honom har vi en spegel, vi får se hur en människa lik Gud ser ut: ”Han är den osynlige Gudens avbild.”

Jesus kommer för att restaurera dig från grunden. För Gud ger aldrig upp. ”Om du visste vad Gud har att ge”, säger Jesus till den samariska kvinnan som sökt sig själv bland många olika män, men ändå var otillfredsställd.  Jesus säger samma sak till dig och mig. ”Vill du ta emot min gåva? Vill du dela mitt liv?” Trots att vi alla ”stal” gåvan och ville vara oberoende av Gud, vill Han fortfarande ge oss Anden, gudomligt liv, ett hjärta som andas, ny vind i seglen.

I början var man och kvinna fyllda av Guds kärlek. När de tvivlade på Gud förlorade de allt. Om roten till det onda är tvivel kan lösningen bara vara tro. Öppna dig för Guds gåva.