Risker och dödsfaror

Risker och dödsfaror

Sex är menat att vara det djupaste uttrycket för kärlek på jorden. Något helt igenom friskt och rent. 

Men vi har gjort det till minerat område.

En riskzon.

En smitthärd.

En dödsfara.

Även om du skyddar dig och vaccinerar dig måste du ändå testa dig och gå på regelbundna cellprovskontroller – för inga skydd är säkra och faror lurar överallt.

Webcam till exempel. ”Om du vill skydda din anonymitet, se till att inte visa ditt ansikte”, läser vi på RFSL’s hemsida. Och värre blir det: ”Se till att du har fri flyktväg och använd skor som det går att springa i. Undvik slips, sjal, halsband eller axelremsväskor som kan användas för att göra stryptag.” 

Landstingets Vårdguide flaggar med andra faror: ”Alla kvinnor som har eller har haft ett aktivt sexliv riskerar att utveckla livmoderhalscancer.” Många partner ökar risken för smitta. ”Det finns ingen anledning att vänta. Ju tidigare du vaccinerar dig, desto bättre skydd får du!” Ingen säger något om att en ung tjejs kropp inte är designad för ett sexliv med många partners. (Läs artikel om detta här)

Och vänta! Cirka en tredjedel av cancern orsakas av andra virustyper än dem som ingår i vaccinet. Det är inte så lite. Mer än vart fjärde ligg löper du alltså statistiskt risk att smittas, även om du är vaccinerad.

Risk, risk, risk, röda lampor som blinkar varje gång du hoppar i säng med någon.

Men kondomer då? Statistiken säger att de har en säkerhet på ungefär 90 %. Men vid typisk tonårsanvändning är siffran mycket lägre. Och ”bara” 10 % blir en betydande risk efter några år. Det är därför som antalet oönskade graviditeter och spridning av könssjukdomar inte går ner trots kondomkampanjer. Tvärtom går de upp (se statistikruta nedan)

Vad skulle du säga om en berusad typ satte sig vid ratten för att köra iväg med sin bil och förklarade att det var ingen fara för hans liv, för han använde ju säkerhetsbälte? Så idiotiskt resonerar vi när det gäller sex. Bara du använder kondom och vaccinerar dig kan du köra på och ligga runt hur mycket som helst. Och vi tror att vi är skyddade, när det i själva verket är vårt beteende som är den värsta riskfaktorn.

Gud hade inte tänkt att samlaget skulle innebära risk för hiv, cancer, gonorré, syfilis, hepatit, herpes, kondylom, klamydia, vaginit eller att bli exponerad via webcam. Han designade våra kroppar och denna handling för att vara den tryggaste och lyckligaste platsen på jorden. Han ville ge oss en försmak av paradiset.

Det är fortfarande möjligt.

Lite statistik:

I Botswana var 3 % av befolkningen smittade av hiv år 1990. Där startade man stora kondomkampanjer. Två år senare låg siffran på 10 %, och år 2011 var den 24 %, vilket var det högsta i världen.

Uganda hade år 1990 hade en smittspridning på 15 %. 2006 hade siffran gått ner till 5 %. Det var resultatet av ett ett livsstilsprogram där man insisterade på trohet och kyskhet. Kondomer kom i sista hand, som en nödlösning.