Syster Sofie

Jag bor i Sankt Dominikus kloster i Rögle, utanför Lund och har skrivit boken Till man och kvinna skapade han dem, om Kroppens teologi. När jag gick i högstadiet och gymnasiet i Stockholm på 1970-talet fick jag lära mig ungefär samma saker om sex som du. Det framställdes som en enbart biologisk företeelse, eller som ett ytligt helgnöje, en kul grej. Testa det ena och testa det andra, bara du skyddar dig, ungefär. Att vi behöver skydda vårt hjärta och vår egen själ var det ingen som sa. Inte ett ord om äkta kärlek fick vi höra.

Många år senare upptäckte jag vad kyrkan säger om de här frågorna. Det var som ett big bang, en explosion av lycka. Och jag som trott att kyrkan bara snackade om förbud och regler. När jag senare blev syster och kallades att predika evangeliet kände jag att jag ville predika evangeliet (det glada budskapet!) om kroppen och kärleken, ja, helt enkelt säga till unga vad jag själv hade velat höra när jag växte upp – men som ingen sa.

Det har blivit många reträtter och kurser både för unga och äldre, de senaste åren tillsammans med Peter och hans fru Cecilia. Ofta har jag fått höra unga säga: ”Tänk om jag hört det här tidigare, då hade mitt liv sett annorlunda ut.”

Peter

Jag heter Peter Wiberg, är gift med Cecilia och har tre barn. Vi bor i Uppsala, och jag arbetar som it-ingenjör.

När jag hörde personer vittna om den glädje de funnit i sitt äktenskap tack vare Kroppens teologi blev jag nyfiken. Jag som trodde att man i äktenskapet förväntades tröttna på varandra!

Cecilia och jag började ta till oss budskapet, och när jag till slut läste sr. Sofies bok Till man och kvinna skapade han dem föll alla bitarna på plats.

Sedan några år har jag hållit kurser i Kroppens teologi tillsammans med syster Sofie och också varit ute och pratat med ungdomar och studenter. Responsen är stor. Det finns ett enormt behov av den här undervisningen.

Därför har jag tagit på mig uppgiften att vara redaktör för den här sidan.

Mitt favoritcitat:

En civilisations nivå beror till stor del på dess kvinnor. När en man älskar en kvinna måste han bli sådan att han förtjänar henne. Ju större hennes moraliska integritet, ju ädlare hennes karaktär, ju mer hängiven hon är för sanning, rättvisa och godhet, desto mer behöver mannen anstränga sig för att bli värdig henne. Civilisationens historia kan faktiskt skrivas i termen av nivån på dess kvinnor. (Fulton Sheen)

Bakgrund & Syfte med sidan

Idén till den här hemsidan kommer från en grupp som vände sig till biskop Anders i Stockholms katolska stift. De skrev:

Bakgrunden till förslaget är att så många unga mår så fasansfullt dåligt, helt i onödan, eftersom de försöker få sig själva att passa in i en mall som är omänsklig, ovärdig och destruktiv, men som kallas ”normal”. Så många svåra erfarenheter som ger ärr för livet för att det inte fanns någon där som sa: ”Hallå, det där är en stor fet lögn! Gå inte på den.”

Biskop Anders vände sig i sin tur till oss våren 2012. Eftet en ganska lång tids bön och fundering kände vi att vi skulle ta på oss uppgiften och startade våren 2015.

Den här hemsidan kommer att utvecklas, och du kan vara med och bidra, genom frågor, kommentarer eller egna vittnesbörd (som kan vara under pseudonym).

Peter Wiberg och syster Sofie

Välkommen att höra av dig!
info@kroppensteologi.se

Denna sida bygger helt på idéella insatser, dock krävs en del kostnader.Stöd oss gärna!