Hur du blir fri

Jesus ber dig inte att vända bort blicken från en snygg tjej – eller kille – utan att förnya blicken! Han vill förvandla dig inifrån och ut. Du är inte dömd att vara totalt styrd av begär, leva med frustrationer och sug eller en ständig, orolig jakt på bekräftelse. Han vill ge dig förmågan att leva med din kropp så att den får ge och ta emot kärlek som motsvarar din djupaste längtan. Han vill ta fram den strålande avbild som finns nedlagd djupast i dig.

Det låter ändå hårt när Jesus säger att den som ser på en kvinna med begär redan har brutit hennes äktenskap i sitt hjärta. Suck! Ska man gå hela livet och blunda? Eller säga ”nej, nej, nej”?! Aldrig få ha lite kul? Är det en synd varje gång man blir tänd på en snygg tjej? I såna fall tror jag att jag säger tack och hej då.

Tror du att Jesus dog en plågsam död på ett kors för att du skulle gå omkring och trycka ner sexdriften i skorna och undvika synd genom förbud? Om han är så sträng och pekar på begäret är det inte för att döma eller för att du ska leva i permanent frustration. Han ställer en diagnos, och diagnoser ställer man för att bota. Jesus vill helt enkelt få dig att vakna: det finns ett annat sätt att vara och det är möjligt att förändras! Om inte skulle hans ord vara en fördömelse. Hopplöst.

Kom ihåg din design, att du är skapad till att likna Gud, en Gud som älskar genom att ge sig själv. Jesus vill återställa den designen, ja han har redan gjort det när han blev människa, en människa med ett rent hjärta, fritt från begär och rädsla. Det gäller för dig att ta emot vad han vill ge. Han vill hela ditt hårda, blinda hjärta och fylla det med Anden. Han vill låta dig se och uppleva så mycket mer.

En ny lag

När det gäller sex kan man leva strikt enligt lagen, men utan att älska. Det kallas legalism eller moralism. Man går bara efter vad som är tillåtet och förbjudet, men får inte det man innerst inne längtar efter. Det gör att man börjar misstänka kroppen och tror att sex är lika med synd. En sån moral är värdelös, eftersom den inte gör dig lycklig. Förr eller senare kommer du att strunta i den. Eller också blir du en självrättfärdig farisé.

Lagar och regler ändrar inte på hur vi ser ut inuti. Enligt Jesus kan man utåt sett leva perfekt enligt lagen, men ändå synda. Han talar ju inte om äktenskapsbrott med en annans kvinna, utan med en kvinna, vilket betyder att man kan begå äktenskapsbrott mot sin egen fru! Det är alltså aldrig tillåtet att utnyttja en kvinna, allra minst om man är gift med henne. Ändå kan det tyvärr bli så även i äktenskapet att kvinnan känner sig som ett utnyttjat föremål.

Så var det inte tänkt.

Kvinnan har ofta fått skulden för begäret och ansetts som ”farlig”. Vi läser i bibeln: ”Vänd bort blicken från en välskapt kvinna. Av kvinnlig skönhet har många förförts, den kommer lidelsen att flamma upp som eld.” Men det är inte kvinnan som är ond eller farlig, utan begäret.

I muslimska länder döljer man kvinnan helt och hållet för att vara på säkra sidan. Man har en lag och bryter den inte. Men kan det kallas frihet? Hos oss är det nästan precis tvärtom. Begären bejakas, och överallt sänds det ut signaler som spelar på dem. ”Ta för dig, maxa njutningen, lev ut dina begär!” Men det är bara två sidor av samma mynt. Båda kulturer ser begären – våra hårda hjärtan – som något normalt och ofrånkomligt. Den ena förbjuder eller begränsar, den andra ger fria tyglar. Båda förtrycker. Och tjejerna betalar oftast högsta priset.