Hur man hållbarhetstestar ett förhållande
– och prövar kärleken utan sex

När vi ska köpa en ny bil är vi angelägna att veta vilka tester den gått igenom. Är bilen värd pengarna? Kommer den att hålla? Det räcker inte med att bilen ser snygg ut!

Men när det gäller relationer är vi inte alltid lika noga. Ibland betalar vi och kör iväg utan att ens ha öppnat motorhuven… Vet vi ens vilka kriterier vi ska gå på? Här är ett besiktningsformulär du kan köra på din relation:

Ömsesidighet. Söker ni det som är bra för den andre? En relation handlar inte bara om din egen lycka. En kille sa om sin tjej: ”Hon passar mig perfekt, hon svarar mot mina behov”. Han sa ingenting om ömsesidighet. Ett förhållande där du bara tänker på den andre som någon som är till för dig är mycket grunt.

Kreativitet. Hur inverkar ni på varandra? Gör förhållandet dig skapande, får du loss gåvor? Eller blir du mer inbunden, lägger av med alla intressen? Sitter ni bara och hånglar i ett hörn?

Respekt. Känner du respekt för din vän? Beundran? Man kan flirta med någon för att man är intresserad. Men det räcker inte. Är jag stolt över dig? Vill jag att du ska bli mamma eller pappa till mina barn?

Fördragsamhet. Den djupa kärleken accepterar den andre som den är. Man gifter sig inte med en idealbild. Efter förälskelsen upptäcker man brister, tokiga vanor, strul. Jaså, var du sån!! Den som älskar kan se det och säga med värme till exempel: Jag är gift med en slarver.” Eller: ”Du är helt galen, men jag älskar dig ändå.” Detta är fördragsamhet.

Försoning. Har ni grälat? Gräla först, sen kan ni gifta er. Grälet visar om man vill och kan försona sig med den andre. Förmågan att lösa konflikter måste övas upp innan äktenskapet.

Perspektiv. Har kärleken överlevt vår och höst? En relation kan inte bara vara en stigande kurva. Förälskelsen måste gå över i riktig kärlek, och det är ofta förenat med en buklandning. Man behöver se varandra i många omständigheter, med släkt och varandras vänner. Hur beter sig min kille när han är med sin familj? Blir han annorlunda då? Ja det blir han ju!

Gudsrelation. Växer vi i relationen till Gud tack vare förhållandet? Kan vi be tillsammans? Eller måste vi åka på reträtter och konferenser var för sig?