Vittnesmål om porr

Ett vittne:

“Jag har sett porr varje dag i 10 år och jag är nu 23 år. Jag gifte mig när jag var 21 och jag har ännu inte haft sex med min fru. Inte för att jag inte vill utan därför att jag inte kan. Jag kan inte sluta titta på porr och jag blir inte tillräckligt upphetsad för att kunna ha sex med henne. Det har gått två år och jag ser smärtan i hennes ögon varje gång vi försöker. Jag skulle gör vad som helst för att gå tillbaks och ändra på dessa 10 år. Jag skulle ge vad som helst för att välja kärlek före porr. Jag vill älska henne med allt vad jag har, men mitt porrberoende har brutit ner ner vår relation till den punkten att vi nu lever åtskilda tills jag förändras eller går med på skilsmässa. Jag har aldrig blivit upphetsad av något än internetporr på åratal och jag skulle ge vad som helst för att istället kunnat välja kärlek.

Från en tonåring:

Jag är beroende av porr. Jag tittar på porr varje dag. Jag har nog spenderat över 1000 kr på sexchattar. Det känns som om jag inte har någon kontroll över vad jag gör. Det spelar  inte roll hur disciplinerad eller kontrollerad jag tror jag är, jag har alltid en tanke på porr i bakhuvudet och jag vill alltid ha mer…detta är inget liv. Jag har förstått detta och jag vill ändra det. Jag måste ändra det.

Från en vittne:

Jag kommer ihåg när jag först upptäckte internetporr – jag var 17 år gammal. Fascinerad av denna värld av fria sexuella uttryck och fantasier kunde jag inte få nog av det. När jag växte upp och började utforska min egen sexualitet upptäckte jag hur annorlunda att titta på en skärm var i jämfördes med intimiteten att älska med en annan människa. Jag trodde att jag skulle växa ifrån denna vana med tiden. Men det gjorde jag aldrig. Jag visste det inte då, men porren hade blivit ett missbruk. Och som de flesta missbrukare var det ett beteende som jag skämdes över att prata om eller ens erkänna som ett problem. “Alla tittar på porr”, fick man höra. Det tycktes så kulturellt accepterat att en verklig konversation om det var otänkbart. Så jag höll det för mig själv. Jag trodde att jag hade min vana under kontroll. Jag trodde att jag kunde sluta med porr när jag ville. Jag försökte till och med sluta ett par gånger och rationaliserade sedan bort min återgång till missbruket. Jag insåg inte hur mycket som tittandet på porr manipulerade mitt sinne, förvrängde min sexualitet, dödade mina känslor och påverkade mina relationer med kvinnor. Och jag var inte ensam.

Varför jag slutade titta på porr:Jag kände mig alltid som en hycklare när jag tittade på porr. Här var jag en man som strävade efter att vara en kämpe för kvinnor och trots det fortsatte jag konsumera den mycket våldsamma och kvinnofientliga kulturer som jag uppenbarligen försökte slåss emot. Verkligheten var att de flesta av filmerna jag hittade online hade titlar som innehöll ord som “tik” eller “slampa” och visade kontrollerande beteenden som var rotade i en kultur av dominering och objektifiering, där kvinnor inte är mer än sexuella kroppar som ska utnyttjas och domineras av män.

Om jag verkligen är ärlig måste jag erkänna att jag var både fascinerad och upprörd samtidigt. Vid den tiden hade mitt sinne anpassats till att acceptera  aggressiv, kvinnofientlig och till och med övergrepp upphetsande. Det är inte lätt för mig att erkänna. Men det kom till en punkt där jag kände mig fysiskt sjuk att titta på videon, och ändå tittade jag på. Det var då jag insåg att jag hade att göra med en missbruk.

I februari, efter ett decennium av porrtittande bestämde jag mig för att sluta titta på porr i 1 år. Jag gjorde det, både för utmaningen att se om jag kunde göra det och för chansen att se om livet var annorlunda. Nu kan det inte tyckas som en stor sak, men det var faktiskt ett radikalt åtagande att upprätthålla. Idag markerar jag mitt 1 års jubileum av livet utan porr. Det har inte varit lätt, särskilt som en singelkille, men det jag har lärt mig om mig själv genom denna erfarenhet har förvandlat mitt liv för alltid.

Livet efter Porr:

Livet har skiftats på några ganska kraftfulla sätt under mitt år utan porr:

1. Integritet och kärlek:

Sedan jag slutade med porr har jag återfått en känsla av personlig integritet som saknades. Återvinningen av denna integritet har gjort det möjligt för mig att bli av med en hel del skam och hitta i mig ett otroligt nytt utrymme för att fördjupa kärleken för mig själv och andra. Jag har också märkt att jag ofta kan vara mer närvarande med kvinnor nu, istället för att projicera fantasier på dem. Det var svårt att göra när mitt sinne var rörigt med bilder från porrfilmer. Denna nyfunna närvaro har också tillåtit mig att börja avveckla en del av den undermedvetna sexismen som jag har hållit och hjälpa mig att bli en bättre allierad med kvinnorna i mitt liv.

2. Känslomässiga uttryck:

Mitt år utan porr har hjälpt mig att återkoppla till min kropp och börja förvandla min känslomässiga domningar till ett hälsosamt känslomässigt uttryck. Jag har börjat expandera min självkänsla genom att lära mig att flytta ur mitt huvud och in i mitt hjärta. Efter många långa år, utan emotionella uttryck, har jag återfått mina tårar. Denna frisättning av undertryckt känslomässig spänning har låst upp mycket glädje i mitt liv. Allt detta har hjälpt mig att börja skifta min sexualitet från mental masturbering och kroppslig avtrubbning till äkta intimitet, närvaro och utförande.

3. Kreativitet och passion

Under det gångna året har jag börjat känna sig mer bekväm i min egen kropp. Jag har blivit mycket mer villig att släppa kontrollen, improvisera och acceptera människors skillnader. Jag litar på mig själv mer än jag någonsin gjort, och som ett resultat har mitt självförtroende stigit. Jag vaknar varje morgon tacksam för att leva, klar över syftet med mitt liv och entusiastisk över det arbete jag gör i världen. Mitt liv idag har ett djup av äkthet och kraft som jag aldrig känt förut.

Att sluta med porr