Sex som en kul grej?

Att ha sex någon gång bara som en kul grej kan väl inte betyda så himla mycket? Jag vill passa på, njuta och ha kul innan jag stadgar mig.

Jag kan förstå att du tänker så, för det är den bild av sex du får hela tiden, omgärdat av glamoröst skimmer. Men sex påverkar dig djupare än du tror, för det händer något väldigt starkt som man inte direkt kan se eller ta på efteråt. Det finns preventivmedel, men ingen kondom i världen kan skydda ditt hjärta. Man kan få så otroligt mycket av vänskapen med en kille, men den dagen du har sex med honom förändras er relation för all framtid. Du kan inte få tillbaks den relation ni hade innan.

Att någon har varit ”inne i dig” lämnar kroppsminnen, minnen av en person som du kanske inte ens känner eller som du inte vill ha något att göra med när du lärt känna honom. De minnena kan påverka nästa relation. Du kanske tycker att det här låter överdrivet och att sex är något vardagligt, ungefär som att äta. Men varför är i så fall sexuella övergrepp något av det mest traumatiska man kan uppleva? Man behöver inte bara gå till Bibeln, naturvetenskapen har en del att säga också.

1.Hjärnforskare har visat att våra hjärnor utsöndrar kemiska ämnen när vi har sex (oxytocin, kortisol) som stimulerar förmågan att knyta an. De skapar ett känslomässigt band. Men den förmågan försvagas när man går från den ena partnern till den andra. Hjärnan påverkas och får svårare att skapa tillhörighet, ungefär som om man använder samma tejp flera gånger. Tillfälliga förbindelser kan alltså göra det svårare att skapa en stabil relation senare i livet.

Du riskerar också att klänga dig fast vid någon som inte älskar dig, eller få svårt att bli fri från någon du är beroende av, men inte älskar.

2. Vid sexuellt umgänge utsöndras beroendeframkallande doser av dopamin. Ett sånt beroende fyller en viktig funktion när man är gift, då sex stärker relationen. Har man lösa förbindelser blir man tvungen att hitta nya partners eller ta till porr för att fylla behovet. Du fastnar i utnyttjande – både av andra och av dig själv.

3. Sperma innehåller ämnen som påverkar kvinnans immunsystem. Immunsystemet är kroppens skydd mot främmande celler. Egentligen skulle befruktning vara omöjlig eftersom kvinnans kropp borde stöta bort fostret med mannens främmande DNA. Men hennes immunförsvar programmerar kroppen så att den ”känner igen” mannens DNA som sitt eget. Mannens kropp har på något sätt blivit hennes kropp!

Mannen lämnar ett genetiskt ”avtryck” i kvinnan efter sex. Som ett kärleksbrev inristat i kroppen: ”Vi är en enda kropp. Vi hör ihop.” Säger det inte något om hur fint och djupt det är tänkt? Är det inte vad du innerst inne längtar efter?

4. Sexologin säger också något om tillfälliga förbindelser. Sexologen Olivier Florent skriver: ”Man kan inte ens jämföra kvalitén mellan en sexuell trohetsrelation och en mer tillfällig sexuell relation, även vad gäller fysisk njutning. Tidiga förbindelser gör lätt att man fixerar sig vid själva njutningen och försöker upprepa den. Det är att fastna i en infantil attityd. Många vuxna är kvar i det stadiet hela livet.”

Ytligt sex tvingar dig att leva på ytan.

Den här texten är hämtad ur syster Sofies bok Älska och gör det du vill, Catholica 2018. Kan beställas på www.catholica.se