Sex är inget Disneyland

I vår tid har vi lyckats slå knut på vårt intellekt så att vi oftast vägrar att erkänna det mest fysiskt uppenbara, nämligen att sex skulle ha något med barn att göra. Det framställs som något enbart fysiologiskt och psykologiskt. Kroppslig stimulans med diverse hormoner och kroppsvätskor som sätts i omlopp. Starka känslor i rörelse och spänningsutlösning. Som en verksamhet bland andra, kanske skönare och viktigare men där det hela är slut när mötet är över.

Men sex är inte enbart spänning, extas, att njuta, mysa och ha det skönt, även om alla fina och vackra känslor hör till. Det är inget Disneyland. Och vi är inga barn som bara ska springa omkring och skrika efter mer och mer godis eller att få åka berg-och-dal-bana en gång till.
Här kommer ett ansvar in, ja mer än ett ansvar: en självuppoffring. Att ha sex utan att vara beredd att ta ansvaret för ett barn är som att förbli ett förvuxet barn i Disneyland. Man kräver alla rättigheter, men är inte beredd till några skyldigheter eller konsekvenser av det man gör.
Sex betyder också blöjbyte och att vaka vid ett sjukt barn på natten, att snava över leksaker som ligger slängda i hallen när man kommer hem från jobbet, att hjälpa till med läxläsning fast man har lust att se på TV. Det betyder allt ansvar med uppfostran, tvivel och oro – vid sidan av alla fantastiska glädjeämnen.

Att få barn kräver att man ger upp en massa saker. Mängder av valmöjligheter: bort, bort, bort. Massor av kul man aldrig kommer att få ha.
Och ändå. När man frågar människor vad som är det allra viktigaste i livet för dem, svarar de allra flesta utan att tveka: mina barn! Större glädje än att bli förälder finns nästan inte. ”Varför väntade vi så länge?” säger inte så få som fick barn sent i livet. Det där fria livet som de klamrade sig fast vid, för att leva spontant och göra allt de hade lust med kunde aldrig uppväga vad det betydde att bli pappa eller mamma.
Kärlek och sex en organisk helhet med både rot och krona. Man kan inte välja ut och ta bort bara en del från det. Barnet hör dit. Det oskuldsfulla lilla barnet är en del av sexualitetens godhet.
Exkluderar man det reducerar man sex till ett nöje bland andra,tar bort dess rot och krona. Dess ädlaste frukt.