Hur kan man välja att leva i celibat?

Om nu sexualiteten är så värdefull att den kan ge människan en föraning om att vara lik Gud, hur kan man då ge upp den för att leva i celibat? Är det inte ett livsförnekande, rentav ett neurotiskt val?

Ett sådant liv skulle inte vara ett alternativ om inte Jesus själv talat om det. Han säger att det är möjligt om man väljer det för himmelrikets skull. Det kan bara vara ett svar på Jesu inbjudan: ”Lämna allt och följ mig!”

Vi som lever i celibat har inte valt det här livet därför att vi skulle vara rädda för vår kropp, föraktar sexualiteten eller inte har samma behov som alla andra. Vi har inte valt det här livet därför att Gud skulle älska anden och det andliga mer än kroppen. Eller därför att det skulle vara fult att njuta och det är bättre att vara asketisk. Att vi valt detta liv är ett stort mysterium: Vissa människor kallas att säga: ”Ja, Herre, jag hade också kunnat ge mig själv till en man eller jag hade också velat göra en kvinna lycklig – men jag väljer att ge mig själv till Dig. Jag utgjuter allt detta goda som en dyrbar parfym över dina fötter. Jag krossar flaskan med kostbar balsam till ett stort och väldoftande offer.”

Ordet offer låter kanske motbjudande, men betyder helt enkelt att ge en gåva till den man älskar.

Ett sådant offer skulle inte vara värt något om inte sexualiteten var så värdefull. Vad är en gåva värd som inte kostar något? Det kan kosta blod och tårar att säga ja till kallelsen. Men när man väl kommit över tröskeln och sagt ja får man hundrafalt igen. Den som mister sitt liv vinner det. Ingen som  svarat ja till Herren behöver vara rädd att hjärtat ska förtorka. Tillsammans med Herren får man bli någon som ger liv.

Alla kan inte förstå det här, det säger Jesus. Men det var den väg som han själv gick. Jesus var helt och hållet  människa, inte en halv människa, inte en förkrympt människa. Ett liv i celibat är inte ett frustrerat liv. Det är ett liv där man ger sig helt och fullt av kärlek. Och att ge sig själv fullt ut gör människan sant lycklig.

Om du känner i ditt hjärta att Herren kallar dig att tillhöra honom helt och fullt, var inte rädd för att följa hans röst. Lita på att hans vilja är att göra dig lycklig. Bli helt och fullt dig själv.

/syster Sofie o.p.

VILL DU LÄSA MER?

Här är tips på litterateur:

– Thomas Merton, Kallad till Tystnad, (Catholica 1986). En självbiografi där man får följa en ung mans väg från ett sekulariserat liv till livet som munk Boken blev en bästsäljare i USA och är en klassiker.

– Syster Sofie, Stairway to Heaven – en andlig resa, (Artos 2013). En vanlig svensk tjej berättar om sin väg från livet med kompisar, pojkvän och fester till andligt sökande i Indien och Australien, fram till kristen tro och till slut katolska kyrkan och kloster.

– Syster Sofie, Vilket himla liv. Om gemenskap, kloster och nya kommuniteter, (Artos 2015). Vi får möta klosterlivet inifrån och läsa om bl.a. vänskap, regler, konflikt och fest i ett kloster. Boken berättar också om många nya former av klosterliv.

– Syster Sofie, Kallad, (Kloster förlag). Om Dominikanorden och Rögle kloster. Vi får också läsa om hur vägen in i klosterlivet ser ut och om kallelsen dit.

– Lars Hillås, Klosterliv i Sverige, (Cordia 2008). Boken är lätt och rolig att läsa. Författaren har rest runt till olika kloster och berättar som en riktig upptäckare. Han är varken munk eller katolik själv så ibland smyger det sig in några faktafel.

– Lotte Mjöberg och Karl-Einar Löfqvist, Klosterliv i 90-talets Sverige (Ekerlids förlag, 1995). Flera fina porträtt av bröder och systrar som berättar om sina liv.